“İklim Değişikliği ve Yerel Dirençlilik” temasıyla düzenlenen 3. Uluslararası Afet ve Dirençlilik Kongresi, Afet ve Acil Durum Yönetim (AFAD) Başkanlığında başladı.
Üç gün sürecek kongrenin açılışına, Bakan Yardımcımız İsmail Çataklı, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Başkanımız Yunus Sezer, Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Sukhrob Khojimatov katıldı. Birleşmiş Milletler Afetlerin Azaltılması Uluslararası Stratejisi Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Başkanı Octavian Bivol, açılışa telekonferans yöntemiyle bağlandı.
Toplantıda konuşan İsmail Çataklı, dünyada 1960’dan bu yana doğa olaylarının tetiklediği 11 binden fazla afet yaşandığını belirterek, 1960’da 33 afet yaşandığını, bu sayının 2000’de 441 ile zirveye ulaştığını, 2019’da ise 308 afetin meydana geldiğini söyledi.
Ülke genelinde ve iller bazında 2016’da afet risk azaltma çalışmalarına başladıklarını anımsatan Çataklı, Afet Eğitim Yılı olarak belirlenen bu yılda 31 milyon vatandaşa afet farkındalık eğitimi verdiklerini ifade etti.
Çataklı, “Afet meselesi, Türkiye’de maalesef olduğunda gündeme geliyor. Aslında bir afet olduğunda nasıl hızlı koşturup mücadele edeceğimize değil, ne tür risklerimiz olduğuna, öncesinde ne yapmamız gerektiğine odaklanıp adım atmamız lazım. Aksi halde, ekonomik ve sosyal olarak bu sorunu yönetebilmemiz mümkün değil.” diye konuştu.
Afetlere müdahale kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalara değinen Çataklı, AFAD’ın yanı sıra bütün kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının da kapasite artırımına yönelik girişimlerini önemli bulduklarını dile getirdi.
“Afet risklerini azaltmak için gayret gösteriyoruz”
Başkanımız Yunus Sezer de ülkenin afet risklerinin azaltılması ve afetlere daha dirençli hale getirilmesi için çalıştıklarını, geçen yıl ilk kez toplanan Türkiye Afet Risklerini Azaltma Platformunun ikinci toplantısını bu yıl yapmayı planladıklarını bildirdi.
Meydana gelen afetlerin, türlerine göre Afet Risk Azaltma Sistemine (ARAS) kaydedildiğini anlatan Sezer, illerin afet tehlikelerinin tek bir haritada görülebileceği proje kapsamındaki çalışmaların da sürdüğünü aktardı.
Sezer, “Afetlere dirençli bir toplum ve ülke oluşturmak için AFAD olarak tüm gücümüzü ortaya koymaya çalışıyoruz. Ancak afet yönetimini tam anlamıyla gerçekleştirebilmek için tüm kurumlarımızın, üniversitelerimizin, STK’lerimizin, özel sektörümüzün ve vatandaşlarımızın zihinsel ve fikirsel olarak afetlere hazır olması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.
3. Uluslararası Afet ve Dirençlilik Kongresi Programı ve Çevrimiçi Salonlar:
PROGRAM: https://idrcongress.org/uploads/files/idRc%202021_Program.pdf
ANA SALON: https://afad-gov-tr.zoom.us/j/97304836425
SALON 1: https://afad-gov-tr.zoom.us/j/91437873772