Sakarya Meydan Muharebesi’nin yıl dönümü!

Sakarya meydan Muharebelerinde şehit düşen kahraman Mehmetçiklerimiz, bugün düzenlenecek törenlerle anılacak. Orman ve Su İşleri bakanlığı ile Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen anma programları, Ankara Polatlı’daki Duatepe’de yapılacak.

Bugün, Türk tarihi ve Kurtuluş Savaşımız için çok büyük önem taşıyan bir günün yıl dönümü. Sakarya Meydan Muharebesi, 13 Eylül 1921’de Sakarya Nehrinin Porsuk Çayı ile birleştiği Ankara Polatlı yakınlarında ve Haymana bölgesinde gerçekleşti. Bu yıl Sakarya Meydan muharebesi zaferinin 96 yıl dönümü törenlerinde binlerce Sakarya zaferi şehitlerimiz de rahmetle anılıyor.

1921 tarihinde 22 gün 22 gece süren Sakarya Zaferi Ankara Polatlı da bu yıl Orman  ve Şu İşleri Bakanlığı tarafından dua tepede kutlanıyor. Sakarya zaferi Türk tarihinin dönüm noktasıdır. Viyana çekilmesinin 238 yıl sonra durdurulduğu cephedir. Bu cephede binlerce şehit verildi. O yıllarda Kayseri lisesi öğrencileri gönüllü savaşa katıldığı için tümü ile şehit olduğundan mezun vermedi.

Savaşın yapıldığı 1922 yılında Trabzon’a bağlı küçük bir Kaza merkezi olan Giresun binlerce gönüllü insanlardan oluşan 42 ve. 47 . Gönüllü Giresun alaylarını kurdu. 42. alay komutanı Tirebolulu binbaşı Hüseyin Avni Alparslan, Ankara Haymana Mangal Dağında şehit olup, bugün mezarı bilinmiyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN MESAJI

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan da 13 Eylül Sakarya Zaferi’nin yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Erdoğan mesajında, “Kurtuluş Savaşı’nın önemli dönüm noktalarından biri olan Sakarya Zaferi, askeri ve siyasi sonuçlarıyla istikbal mücadelemizin seyrini değiştirmiş, Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan yolda milletimize moral ve güç vermiştir. Sakarya Meydan Muharebesi, ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır; o satıh bütün vatandır’ anlayışıyla verilen mücadeleler sonucu zafere ulaşmış; vatan ve bayrak sevgisini her şeyin üzerinde tutan aziz milletimiz, canı pahasına inancına ve istiklaline sahip çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

“Uluslararası alanda Meclisimizin itibarını yükselten Sakarya Zaferi, bağımsızlığın ve nihai zaferin habercisi olmuştur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti:”Kurtuluş Savaşımızın her aşamasında olduğu gibi, Sakarya Meydan Muharebesi’ni de zafere ulaştıran azim ve kararlılıkla, bugün devletimizi ilelebet yaşatmak ve yeni nesillere daha güzel yarınlar bırakmak için çalışmaya devam ediyoruz. Bu vesileyle, özgürlük ve bağımsızlığımıza, aziz vatanımıza sahip çıkmak için hayatlarını feda etmekten çekinmemiş olan tüm şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Sakarya Zaferi’nin yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını rahmet ve şükranla anıyor, vatandaşlarımı en kalbi duygularımla selamlıyorum.”

SAKARYA SAVAŞLARINDA 42. GÖNÜLLÜ PİYADE ALAYI

Sakarya Meydan Muharebesinin en şiddetli günlerini yaşadığımız 96 yıl önce bugün , Giresun 42. Alayı ve onun kahraman komutanı Binbaşı Hüseyin Avni Alpaslan’ı anmadan geçemeyiz.

Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı belgelerinde 42inci Alaya ait bölüm aynen şöyledir:

“Yüksek alınlı, yüksek şerefli, kahraman 42nci Piyade Alayı daima askerlik tarihinin birincisidir. Ve bu Alay ebediyen iftihar edilecek tarihi bir şöhrete sahiptir.”

Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan, Sakarya Savaşının o kritik saatlerinde, Başkomutan Mustafa Kemal, “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır, o satıh bütün Vatandır” emrini verip, emir cephedeki Subaylara ulaşınca, en şiddetli çatışmaların olduğu, Mangaltepe Gökgöz tepe mevkinde, Subaylarına o da şu emri vermiştir :

“İzinsiz ve emirsiz çekilen her asker idam edilecektir. Bu savaş böyle bir savaş olacak. Çünkü bu savaş fetih yağma savaşı değil, Vatan Savaşı. Hiç bir hatayı affetmeye hakkımız olmadığı bir savaş. Komutanlarımız izin vermedikçe geri çekilmeyeceğiz, öleceğiz. Askere örnek olacağız. Çocuklarımıza para pul mal mülk değil, Milleti için Şehit yada Gazi olmuş namuslu bir askerin çocukları olmanın şerefini bırakacağız…”

Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan, Komutasında ki, oluşturulan Giresun Nizamiye Alayına, Alparslan gurubu adı verilmiştir.

  1. GÖNÜLLÜ ALAY GİRESUN UŞAKLARI SAKARYA’DA!
  2. ve 47. Gönüllü Alaylar, Pontus ve Milli Kuvvetlere karşı ayaklanmaların bastırılmasında pek çok görev yapmış devamen Ankara üzerinden Türk Ulusu için kritik bir savaş olan Sakarya Savaşı’na katılmışlardır. Savaşın hassas bir safhasında 42. Alay Mangaltepe’nin geri alınması muhaberelerine katılmış, Haymana üzerinden Ankara’ya sarkmayı planlayan Yunan Ordusu ile göğüs göğse savaşmıştır. Askerlerinin de büyük bölümüyle Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan Gökoğuz mevkinde Şehit olmuştur. Mangaltepe, Taşlıtepe ve Gökoğuz mevkinde, 42.Alay’ın içinde bulunduğu 4. Tümen, 47. Alay ve Muhafız Taburu, yokluk ve cephanesizlik şartlarında, genç subaylar önde, yüzlerce şehit vererek, savaşın kaderini Ordumuz lehine çevirmede etkili olmuşlardır. Esasında Sakarya Zaferi, Tuna boylarından beri gerileyen Ulusun kötü kaderinin tersine döndüğü ve yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin habercisi olan büyük bir zaferdir.

Evet, Tarihimi öğreniyor, Tabiatı Seviyorum adı ile sosyal sorumluluk projesi başlatan Avrasya Gazeteciler Derneği ve Devri Alem belgesel programı olarak Giresun’dan Kurtuluş savaşına adı ile çektiğimiz

Sakarya savaşı ile ilgili gerçekleri anlatan Kurtuluş savaşında Giresun uşakları belgeselini

https://www.youtube.com/watch?v=ls6xA6vcZbU&feature=youtu.be adresinden izleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın