1071’den 2071’e Malazgirt Ruhu
Kocaeli Gebze Belediyesi ile Muş Malazgirt Belediyesi arasında 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi arasında “Kardeş Belediye Protokolü” 22 Şubat 2020 tarihinde imzalanacak. Protokol imza törenine katılmak üzere Muş Üniversitesi Rektörü, Malazgirt Kaymakamı ve Belediye Başkanı Gebze’ye geliyor.
Gebze ile Malazgirt arasında kardeş belediye protokolü imzalanması dolayı ile Gebze Ticaret Odasında da bir tören düzenlenecek. Cumartesi günü saat:16:30 Gebze Ticaret Odası Meclis Salonunda konuşmalar yapılacak. Kardeşlik protokolü ile ilgili bilgiler verilecek.
GEBZE İLE MALAZGİRT KARDEŞ ŞEHİR
Tarih kültür bilim teknoloji ve sanayi kenti Gebze ile Malazgirt arasında kardeş şehir protokolü imzalandı. Fatih Sultan Mehmet’in otağını kurdurduğu Hünkar Çayırı, Çoban Mustafa Paşa Camii, Eskihisar Kalesi ve birçok tarihi güzelliğiyle tarihe ışık tutan Gebze ile Büyük Selçuklu Sultanı Sultan Alparslan’ın Malazgirt meydan muharebesini gerçekleştirdiği Malazgirt arasında doğrudan iletişim yoluyla insan, sermaye ve kültür akışı sağlanacak. Türkiye’de ekonomik ve coğrafi açıdan büyük önem arz eden iki ilçe el ele vererek kardeş şehir anlaşması ile iki ilçe arasında tecrübelerin paylaşma imkânı bulaca hizmet sunum kalitesi, yönetimleri ve sosyo-ekonomik kalkınmayı geliştirmek yönünde önemli adımlar atacak.
Kocaeli Muşlular Derneği İçişleri bakanlığı Sivil Toplumla ilişkiler Genel Müdürlüğü PRODES Projesi kapsamında “1071 Malazgirt İle Anadolu’ya Açılan Kapıdan Umuda, Kültüre Ve Geleceğe Uzanan Yolculuk” adlı bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiriyor. Bu projenin tanıtımı da aynı gün Gebze Ticaret Odası Meclis Salonunda gerçekleşmiş olacak.
Proje ile ilgili ayrıntılı bilgiler aşağıda paylaşıyoruz.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
SİVİL TOPLUMLA İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KOCAELİ MUŞLULLAR DERNEĞİ
PRODES SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ
“1071 MALAZGİRT İLE ANADOLUYA AÇILAN KAPIDAN UMUDA, KÜLTÜRE VE GELECEĞE UZANAN YOLCULUK”
DESTANLAR ŞEHRİ MUŞ
Bir destan şehri. Anadolu’yu Türklere açan bir meydan savaşının Malazgirt Zaferi adıyla tarihe yazıldığı bir şehir. Havası suyu tabiat güzellikleri, tarihi ve kültürel değerleriyle bir yeryüzü cenneti. Murat Irmağı ile Karasu Irmağı’nın geçtiği Muş Ovası’nın güneyindeki dağ sıraları eteğine yerleşen, her mevsimi bir başka güzel; Muş.
Muş’un Kuzeyinde Erzurum, doğusunda Bitlis ve Ağrı, güneyinde batman, batısında Bingöl illeri bulunuyor.
Yüz Ölçümü : 8.296 km2
Nüfusu : 407.992
İLÇELERİ : Bulanık, Hasköy, Korkut, Malazgirt, Merkez, Varto.
MALAZGİRT MEYDAN MUHAREBESİ
1071 yılında Malazgirt Ovasında kazanılan zaferi ile Anadolu’da Türk tarihini başlatan ve İslam bilincini geliştiren ilimiz. Bir avuç Selçuklu ordusunun başında bulunan Alparslan ile Bizans komutanı Romen Diyojen’in orduları bu ovada karşı karşıya geldi. 30.000 kişilik Türk ordusuna karşılık 100 bin kişilik bir Bizans ordusu. 26 Ağustos sabahı Alparslan silahlarını kuşandı, Cuma namazını kıldı ve yiğitlerine şöyle seslendi: “Askerlerim biz ne kadar az olursak olalım, düşman ne kadar çok olursa olsun taarruz edeceğiz. Şu anda bütün Müslümanların minberlerde bizim için dua ettiklerini unutmayın. Aranızdan ayrılmak isteyen varsa hemen ayrılsın. İşte ben şehitlik kefenimi giydim. Allah’tan dileğim zafer bizim olsun.” Ve Malazgirt ovası toz bulut oldu. Akşama doğru büyük bir zafer Müslümanların oluyordu. Anadolu kapıları Türklere açılmıştı. Yepyeni bir vatana açılan kapıydı bu. Bugün bu ova şöyle bir baksanız size Malazgirt zaferini anlatır.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SİVİL TOPLUMLA İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
PRODES İLE KOCAELİ MUŞLULAR DERNEĞİ’NİN
ORTAKLAŞA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ
SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ HAKKINDA GENEL BİLGİ
PROJEADI:
“1071 MALAZGİRT İLE ANADOLUYA AÇILAN KAPIDAN UMUDA, KÜLTÜRE VE GELECEĞE UZANAN YOLCULUK”
PROJE AMACI:
ANADOLU’NUN KAPISINI TÜRK MİLLETİNE AÇAN 1071 TARİHİNİN SADECE BİR SAYIDAN İBARET OLMADIĞINI VE MALAZGİRT’TE ORTAYA ÇIKAN RUHUN ÇANAKKALE’DE YAŞANAN RUH BÜTÜNLEŞTİĞİNİ VE BU RUH İLE MİLLET OLMAYA DEVAM EDECEĞİMİZİ ORTAYA KOYMAK, MALAZGİRT ÖZELİNDE MUŞ’UN TARİHİ, KÜLTÜREL, COĞRAFİ VE SANATSAL GÜZELLİKLERİNİ TANITMAK,
KÜLTÜREL ORGANİZASYONLAR İLE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR TURİZM POTANSİYELİ OLUŞTURMAK VE GEBZE’DEN MUŞA VE MALAZGİRT’E KARDEŞLİK VE GÖNÜL KÖPRÜSÜ KURMAK,
KENTE YAŞAYAN MUŞLULAR İLE BİRLİKTE KENT DİNAMİKLERİNİ KAYNAŞTIRMAK, 1071 VE ÇANAKKALE RUHUNU ÖZELLİKLE GENÇ NÜFUSA AKTARMAK, MUŞUN YEREL KÜLTÜRLERİNİN AKTARIMINI YAPARAK KENT KÜLTÜRÜNE KATKIDA BULUNMAK
PROJENİN KONUSU:
1071 MALAZGİRT SAVAŞI İLE ANADOLU’NUN KAPISINI AÇAN TÜRK MİLLETİNİN BU SAYEDE İSTANBUL’UN FETHİNE MAZHAR OLDUĞU VE SONRASINDA ÇANAKKALE RUHU İLE BİR OLMA YOLUNDA ÖNEMLİ BİR TARİHİ BİR DERS VERDİĞİ ORTADADIR. BU ÖNEMLİ BAŞLANGIÇ ŞEHRİ VE DOĞUNUN KİLİT TAŞI OLAN MUŞ ŞEHİR, BİRÇOK KÖKLÜ MEDENİYETİN VE KÜLTÜRÜN DE İZLERİNİ TAŞIMAKTADIR. BU NEDENLE BİR TARİH, KÜLTÜR VE MEDENİYET ŞEHRİ OLAN MUŞ’UN YEREL KÜLTÜRLERİNİN TANITIMI YAPILARAK, TARİHİ MİRASLAR İLE YEREL DEĞERLER VE KÜLTÜRLERİN KORUNMASI, BİLİNİRLİĞİNİN ARTIRILMASI, YENİ NESİLLERE AKTARIMININ SAĞLANMASI
PROJE GEREKÇESİ:
BU PROJE İLE 1071 İLE BAŞLAYAN MANEVİ RUHUN GENÇLERDE KARŞILIK BULMASININ SAĞLANMASI VE MUŞ VE MALAZGİRT’E GÖNÜL KÖPRÜSÜ KURULMASI. YAPILACAK PROJE İLE MUŞLULAR OLMAK ÜZERE, TARİH, KÜLTÜR VE MEDENİYET DİYARI MUŞ’UN TANITIMI İLE BU KÜLTÜRLERİN KENT KÜLTÜRÜNE AKTARIMI YAPILACAKTIR.
PROJE HEDEFLERİ
1.TARİHİ MİRASIMIZ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZİN KORUNMASINA, YAŞATILMASINA KATKIDABULUNUP, BU KUTSAL EMANETLERİN GENÇ NESİLE ULAŞMASI SAĞLAMAK,
2.MUŞ İLİ TURİZM POTANSİYELİNİN ARTIRILMASI İLE ULUSAL VE ULUSLARARASI TANINIRLIĞININARTMASINI SAĞLAMAK,
3.MUŞ KENT KÜLTÜRÜNÜN (YÖRESEL YEMEKLER, YÖRESEL ÜRÜNLER, GELENEKSEL EL SANATLARI VS.)GENÇ NESİL İLE BULUŞMASINI SAĞLAMAK,
4.KENT ÖZELİNDE YÖRESEL KÜLTÜRLERİN TEKRAR CANLANDIRARAK YEREL DEĞERLERLE MİLLİKÜLTÜRÜN KALKINMASINA YARDIMCI OLMAK,
5.MUŞ KÜLTÜRÜ VE FOLKLORUNU YAŞATACAK HALK OYUNLARI EKİBİ OLUŞTURARAK KENT KÜLTÜRÜNEKATKIDA BULUNMAK,
6.FESTİVAL ARACILIĞI İLE GENİŞ KİTLELERE MUŞ KENT KÜLTÜRÜNÜN AKTARIMINI SAĞLAMAK,
7.GENÇLERİN YEREL DEĞERLERLE VE FAALİYETLERLE BULUŞMASINI SAĞLAYARAK KÖTÜALIŞKANLIKLAR KAZANMALARININ ÖNÜNE GEÇMEK,
8.KOCAELİ VE İSTANBUL’DA BULUNAN MUŞ DERNEKLERİ OLMAK ÜZERE MARMARA BÖLGESİNDEKİ TÜMMUŞ DERNEKLERİ VE MUŞLULAR İLE İŞBİRLİĞİ YAPARAK KAYNAŞMAYI ARTIRMA,
9.DOĞAYI VE YEREL KÜLTÜRLERİ KORUMA KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPMAK,
10.1071 MALAZGİRT”ANADOLUYA AÇILAN KAPIDAN UMUDA, KÜLTÜRE VE GELECEĞE UZANAN YOLCULUKADINDA BELGESEL VE KİTAP HAZIRLAMAK
TARIM ORMAN BAKANLIĞI
DOĞA AKORUMA MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Millî Parkı
Muş iline bağlı Malazgirt ilçe sınırları içerisinde yer alan tarihi millî park, 2018/11366 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 5 Şubat 2018 tarihinde ilân edildi, Malazgirt Meydan Muharebesi’nin gerçekleştiği alan üzerinde kurulu bulunmaktadır. Selçukluların Bizans İmparatorluğu’na karşı zaferiyle sonuçlanan savaş alanının rekreasyonu da bu tarihî değeri göz önünde bulundurularak yapılmıştır. Buna göre millî park giriş kapısı, fetih yolu, mescit, merasim alanı, meydan, toplanma ve ikram alanı, namazgâh, helikopter pisti, etnospor alanı, otopark, Türk-İslam tarihî temalı sosyal yaşam alanı, Malazgirt Meydan Muharebesi canlandırma alanı, anıt, ziyaretçi tanıtım merkezi, müze ve minyatür, rekreasyon alanı ile idari binadan oluşmaktadır. Her yıl 26 Ağustos da tarihi milli park da Malazgirt Zaferi’nin yıl dönümü kutlanmakta.
Törenlere Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan da katılmakta. Malazgirt zaferi anma törenlerine yurt içi ve yurt dışın dan çok sayıda ziyaretçi gelmekte.
MUŞ’UN TURİZM POTANSİYELİ
Büyük bir turizm potansiyeline sahip olan Muş, Fırat Havzası içinde kalıyor. İlin önemli akarsuları Murat ve Karasu Irmakları. Haçlı (Kazan), Büyük Hamurpet (Akdoğan), Küçük Hamurpet ve Kaz gölü önemli göller arasında yer alıyor.
Geleneksel evler çok güzel. Antik kentleri ararken bize Muş kent merkezine 40 km uzaklıkta Kayalıkaya köyünde bir Urartu Askeri yerleşim yeri olan Kayalıdere Antik Kenti büyük ilgi topluyor. Mercimekkale Höyüğü ise Muş-Varto karayolu üzerinde. Bostankale Höyüğü, Kepenek Höyüğü de buranın görülmeye değer antik kalıntılarından.
MUŞ’A İSLAMİYETİN GELİŞİ
Muş un en eski tarihi yapılarından biri olan Muş Kalesi heybetiyle insanları büyülüyor. Kale, Hz. Ömer döneminde Müslümanların eline geçmiş. Tarihi belgeler İslam ordularının Muş’u Hz. Ömer döneminde fethettiğini yazmakta. Muş’un güneyinde Kızıl Ziyaret tepesindeki Muşet Kalesi bambaşka bir görünümüyle görenleri etkilemekte. Muş’ta İslam medeniyeti tarihine canlı şahitlik yapmakta.
Avlusunda yatan Şeyh Muhammed-i Mağribi tarafından yaptırılan Ulu Cami, Alaeddin Bey ve Hacı Şeref camilerinin batısındadır. Bir Selçuklu yapısı olan Arslanlı Hanın içinde bulunan Hacı Şeref Camii de 17. yüzyılda yaptırılmış önemli tarihi yapılardan biri. Alaaddin Bey Camii de diğer camiler gibi şehri süslüyor. Alaaddin Bey Camii ile aynı tarihte yapılan Alaaddin Hamamı Osmanlı son dönem eserlerinden birisi. Güllü Hamamı da bir başka tarihi hamam.
Muş kent merkezinde bulunan ve iki katlı olan Yıldızlı Hanı, 1307 yılında inşa edilmiş görülmeye değer eserlerden.
İbrahim Samidi Türbesi, Alaaddin Bey Hamamı’nın karşısındaki bahçede. Kesik Baş Türbesi Hacı Şeref Camii’nin avlusunda.
MUŞ’TA İNANÇ TURİZMİ
Yaygın Beldesine bağlı Yukarı Yongalı köyünde bulunan Çanlı Kilise ilk yapıldığı dönemlerde “Ateş Tapınağı” olarak kullanılmış. Bugün halen ayakta durabilen bu yapı, yabancı turistlerin en çok rağbet ettiği yerlerden birisi. Arak Manastırı ve Sironk Kilisesi diğer önemli kiliseler arasında yer alıyor. Muş kent merkezinde diğer kiliselere oranla daha iyi durumda olan Meryem Ana kilisesi yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı.
Bulanık ilçesinin güneydoğusuna gidiyoruz. Burada bir göl var. Haçlı (Kazan) Gölü. Gölde başta sazan olmak üzere çeşitli tatlı su balıkları yaşıyor. Akdoğan Gölleri Varto ilçe merkezinin doğusunda yer alıyor. Kaz (Gaz) Gölü karstik bir göl. Malazgirt ilçesinin Aktuzla beldesinde yer alıyor. Bu göller insanı o güzel manzarasıyla büyülüyor.
ŞEHİT SAYISI
Milli Savunma Bakanlığının Resmi kayıtlarına göre Muş’ta, Balkan Savaşı, Birinci Cihan Harbi, Sarıkamış, Çanakkale, Kurtuluş savaşı, Kore ve Kıbrıs Barış Harekatı’nda ve benzeri mücadeleler de 105 şehit verilmiş.
Şehirde iki şehitlik var. Muş Garnizon Şehitliği ve Muş Hava Şehitliği. Şehitlerimizi duayla saygıyla ve rahmetle anıyoruz.
UNUTMAYIN
Eğer bir gün yolunuz Muş’a düşerse Muş Kale Parkı, Esenlik Cami, Ulu Cami, Yıldızlı, Murat Paşa Köprüsü, Çengilli Kilisesi, Arak Manastırını gezip görmeden; Yöre yemeklerinden Muş köftesi, lahana dolması, çorti aşı ve keşkeki tatmadan; Özgün el sanatlarından; oya, dantel ve boncuk işlemesi, halı, kilim ve battaniye dokumalarından sevdiklerinize satın almadan dönmeyin.