MECLİS BAŞKANLARINDAN İSMAİL KAHRAMAN İLE VAKIF RUHU BELGESELİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkankarından Birlik Vakfı Kurucu Başkanı adaşım ve soy adaşım Sn. İsmail Kahraman’ın İstanbul’da Birlik Vakfı Merkezin’de 1 Ekim 2022 tarihinde Vakıf Ruhu Konulu Konferansa katıldım.

Konferans sonrası vakıflar tarihi ve vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kurulan ve 28 Şubat darbesinde kapatılan Vakıflar Genel Müdürlüğü Öğrenci Yurtları’nın yeniden açılması konusunda devri alem belgesel tv programı www.devrialem.tv olarak belgesel söyleşi yaptım.

Sn. Meclis Başkanlarımızdan Kahraman ile yaptığım belgesel söyleşi ve belgesel çekimi ile ilgili sosyal medya sayfamda yaptığım paylaşım; https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2392238940930699&id=100004338481610
KAHRAMAN DAN VAKIFLAR TARİHİ BİLGİSİ
İstanbul Çemberlitaş’ta Birlik Vakfı Merkezi’nde yapılan VAKIF RUHU KONULU konferansa çok sayıda davetli katıldı. Gazeteci ve belgeselci olarak bizde davetli olarak katılıp belgesel çekimi yaptık.
Konuşmasında Vakıf ruhu ve İslam medeniyetinde vakıfların önemine dikkat çeken Kahraman özetle şunları söyledi;

“..Vakıflar ve vakıf ruhu çok önemli vakıf malları kutsal vakıf mallarını korumak dini ve milli bir görev Osmanlı da bir çok devletin yapacağı yol körü su eğitim sağlık kervansaray gibi hizmetler ile sosyal hayır hizmetleri vakıflar tarafından yürütülüyordu.
Osmanlının son dönemi ve cumhuriyetinin ilk yıllarında vakıflar devletleştirilip bakanlıklar kurulmuş cumhuriyetin ilk yıllarında vakıflar genel müdürlüğü kurulmuş 1927 ile 1937 yılları arasında 2800 cami,mescit, hamam,han ve çarşı gibi vakıf eserleri devlet tarafından satılmış vakıf malları özel şahısların mülkiyetine geçirilmiş vakıflar yok edilmiştir..”
VAKIF RUHU konusunda konferans veren İsmail Kahraman Bey’e dinleyiciler sorular yönetti bir dinleyici Vakıflar Genel Müdürlüğü ve vakıf mallarının sahibi olan Vakıflar Bankası’nın varlık fonuna devrinin yeniden gözden geçirilip varlık fonundan çıkartılması gerektiğini söyledi ve destek istedi.

VAKIFLAR CUMHURBAŞKANLIĞINA BAĞLANMALI
Vakıf ruhu ve vakıfların korunması İle ilgili çok önemli bilgiler veren Kahrama’a toplantıdan sonra yaptığımız görüşme ve belgesel söyleşide daha önce Başbakanlığa bağlı bağımsız bir kurum olan Vakıflar Genel Müdürlüğünün Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde kültür bakanlığı yerine Cumhurbaşkanlığına bağlanması gerektiğine dikkat çekip 28 Şubat darbesinde kapatılan Vakıflar Genel Müdürlüğü Öğrenci Yurtları’nın yeniden açılması gerektiğini söyleyerek yurtların açılması konusunda elinden geleni yapmasını istedim.
Bu makalemde sayın meclis eski başkanlarımızdan İsmail Kahraman Bey’in bilgi ve ilgilerine sunmak üzere vakıf öğrenci yurtları İle ilgili hazırladığım raporu kendisine kamuoyu önünde arz ediyorum.

VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖĞRENCİ YURTLARI YENİDEN AÇILMALI
Anadolu da fakir ve Zeki öğrencilerin okumasına imkan sağlayan Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı Vakıf Yurtları hakkında bilgi sahibi bir araştırmacı ile görüştüm. Vakıf Öğrenci yurtları İle ilgili şu bilgileri paylaştı.

VAKIF ÖĞRENCİ YURTLARI NE ZAMAN KURULDU
Vakıf öğrenci yurtları 1973-74 yıllarında açılmaya başlanmış,zaman içerisinde sayı 55’e ulaşmış. Kendi bünyesinde yapılan sınavla öğrenci alan, daha çok Anadolu’nun fakir çocuklarına hizmet etmek maksadı ile açılan bu yurtlar, zaman içerisinde Türkiye geneline yayılmıştır. Yurtlarda ilkokuldan Liseye kadar öğrenciler barındırılmıştır. Bazı öğrenciler sanat ve meslek eğitim için atölyelere giderken, bir kısım öğrenciler de okullara gitmişler.Öğrencilerin okul tercihi daha çok İmam Hatip Liseleri olmuş. İHL’ye giden bu öğrenciler dikkatleri üzerlerine çekmiş. Öğrencilerin muhafazakar bir anlayışla yetişmesi birilerini rahatsız etmiş. Yurtlar Anadolu’nun muhafazakar Mütedeyyin ailelerinin çocukları olması sebebiyle yurtlarda mescit açılmış, mescitlerde cemaatle halde namaz kılmışlar.

VAKIF ÖĞRENCİ YURTLARI 28 ŞUBAT DARBESİNDE KAPATILDI
Vakıflar genel müdürlüğü Yurtları 1999 yılına kadar birçok fakir yetim öğrenciye barınma hizmeti etmiş. 1999 yılında ise zamanın 28 Şubat hükümeti dini eğitim veren okulları kapatıp ya da kısıtladığı gibi, daha önce rahatsız olduğu bu yurtları da aynı kategoride değerlendirmiş ve bu yurtların tamamını Mülkiyeti Vakıflarda kalmak kaydıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na devretmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen bu yurtlar, o günkü 28 Şubat şartları doğrultusunda hem öğrenci alımını hem de içeriğini değiştirmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı başlangıçta yurtların bazı ihtiyaçlarını Vakıflar tarafından karşılanması talebinde bulunmuş, bir müddet bu ihtiyaçlar Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından karşılanmış, elektrik su tamirat onarım gibi işlemler Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinden yapılmıştır. Daha sonraki zamanlarda ise Yurtlar tamamen Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir. Devredilen 55 yurttan şu anda çok azı MEB’in öğrenci yurtları politakasınca faaliyet göstermekte, birçoğu da bakımsızlık nedeniyle ne yazık ki hem kapatılmış hem de kullanılamaz hale gelmiştir.

BELGESEL ÇEKİYORUZ
Vakıflar genel müdürlüğü vakıf öğrenci yurtları ile ilgili hangi bilgiler var kimlerden geniş bilgi alabiliriz. Vakıflar genel müdürlüğü öğrenci yurtlarının yeniden açılması İçin yapılan çalışmalara destek olmak İçin 28 ŞUBAT DARBESİN DE KAPATILAN VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖĞRENCİ YURTLARI YENİDEN AÇILMALI belgeseli çekmeye çalışıyoruz bu konuda konuya ilgi duyan herkesin görüş öneri ve arşiv bilgisi fotoğraf bekleyerek yazımı noktalıyorum.

Bir yanıt yazın