Yayla Şenliği Değil Fındık Toplamaya Hazırlık Olan Tarihi Otçu Göçü Kültürümüz Yaşatılmalı

Vatan Yahut Fındık belgeselimizle ilgili tarih ve kültür araştırmalarımıza devam ediyoruz. Bu gün başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde yayla şenliği ve festivalleri düzenleniyor Yayla şenliklerinin temelinde tarihi otçu göçü kültürü olduğu ise bilinmiyor.

Ot göçü başta Giresun olmak üzere Karadeniz bölgesinde mısırların otlarının mel diye bir aletle imece usulü yonulduktan sonra birçok köyün bir araya gelerek fındık toplamaya başlamadan önce toplu olarak eğlence ve şenliklerle yaya olarak yaylalardaki obalara çıkıp 15 gün dinlendikten sonra fındık bahçelerini temizlemek ve fındık toplamak üzere köye yayladan geri dönmesine otçu göçü denmekte.

Otçu göçü tarihini kim yazdı?

Otçu göçü tarihi ile ilgili 104 yıl önce 1915 yılında bir makale yazan Giresunlu şehit bin başı Hüseyin Avni Alparslan Otçu göçünün Çepni Türklerinin bayramı olduğunu, bu geleneğin ata yurdumuz Orta Asya Türkistan coğrafyasından getirildiğini yazmakta. Acı ama gerçek bu gün yayla şenliklerinde otçu göçünden ve Hüseyin Avni Alparslan’dan bile söz edilmemekte, kültürümüz yozlaşmakta, tarihimiz unutulmakta ve geleneklerimiz yok olmaktadır. Bu konuda kendisi de Giresun Tirebolu Aslancık köyünden olan Kültür Bakan Yardımcısı Haluk Dursun beye büyük görev düşüyor

ESPİYE SOĞUKPINAR BELDESİ YAYLA ŞENLİĞİNDE NE KONUŞTUM?

Bu gün adı Giresun Espiye Soğukpınar beldesi olsa da 550 yıl önce Osmanlı döneminde Bayramoğlu nahiyesi olan ve adını Trabzon’un Fethinden 160 yıl önce Ordu Mesudiye’de kurulan Bayramlı Hacı Emiroğulları Beyliğinin kurucusu Çepni Beyi Bayram Bey’den alan beldemizin Çakıl Yaylası’nda 6 Temmuz Cumartesi günü 3. Turnagölü Yayla Şenliği düzenlendi. Benim dünyaya geldiğim çocukluk yıllarımın geçtiği geçmişin Dikmen ve Koz köylerinin birleşmesi ile 21 yıl önce kurulan Soğukpınar Belediyesi ve Soğukpınar Kültür Derneği tarafından düzenlenen Yayla Şenliği’ne biz de davetli olarak katılıp bir konuşma yaptık www.iktav.com olarak araştırıp www.devrialem.tv olarak hazırladığımız Bayramlı Hacıemiroğulları belgeselimizin linkini sizlerle paylaşıyoruz.  https://youtu.be/Q_3irZ6EDN0

OTÇU GÖÇÜNÜN TARİHİ

 Konuşmamda yayla şenliklerinin temeli Çepni Türklerinin bayramı Otçu göçü Kültürü Soğukpınar. Beldesinin tarihi geçmişi ve aslen Espiye Kurugeriş doğumlu otçu göçünün Çepni Türklerinin bayramı olduğunu 104 yıl önce araştırıp yazan Kurtuluş Savaşın da Haymana da Sakarya Meydan muharebesinde Şehit olan maalesef bu gün mezarı bile bilinmeyen Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan hakkında bilgiler verdi. Konuşmam büyük ilgi gördü. Birçok insan Otçu göçü ve bölgenin tarihi ile ilgili sorular sordu. Benim için en önemlisi şenliğe katılan Espiye İlçe Jandarma Komutanı’nın şehit Binbaşı Hüseyin Avni Alp Arslan ve Kurugeriş hakkında ayrıntılı bilgi istemesi oldu.

www.iktav.com olarak araştırıp www.devrialem.tv belgeselleştirdiğimiz Şehit bin başı Hüseyin Avni Alp Arslan lingini sizlerle paylaşıyoruz.

ESPİYE BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA KARADERE’YE TARİHİ GÖREV

Bu hafta sonu Espiye Belediyesi tarafından Giresun’un en eski tarihi yaylalarından olan 21 yıl önce ilk düzenleyenleri arasında bizim de olduğumuz Karaovacık yayla şenliklerini gerçek anlamda otçu göçüne dönüştürüp, yozlaşan yayla şenliklerini gerçek kültür haline getirmek için belediye Başkanı Sayın Mustafa Karadere’ye büyük görev düşüyor.

TARİHİMİZİ UNUTMAYALIM

Geleneklerimizi yaşatalım

Tarih ve kültür bilincine sahip olmak, her şeye sahip olmaktır

Bir yanıt yazın