Birinci Dünya Harbi Kafkas cephesi Harşit Savunması Karargah merkezi Espiye Arpacık Köyü’nde “Vatan Yahut Fındık Belgeseli” canlandırma çekimleri yaptık. Kafkas Cephesi’nin son siperleri Harşit Savunması ile ilgili araştırma ve belgesel çekimlerimiz Giresun Gümüşhane ve Trabzon’da devam ediyor.
Harşit Savunmasında çok önemli yeri olan Güce Şaban Kalesi’ne hakim Espiye Arpacık köyü, Trabzonlu Pir Selimoğlu Hacı Hamdi Paşa komutasındaki 37. Fırka komutanlığına ev sahipliği yapmış, 16 ay karargah merkezi olarak kullanılmıştı. Vatan Yahut Fındık Belgeselimizin sanat ve kültür danışmanlarından Giresun Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Gürsoy ve ekip arkadaşlarımızla Arpacık köyüne gidiyoruz.
Gelevara ve Karadua deresine hakim Güce Şaban Kalesi’ne bir kartal gibi bakan Arpacık Köyü’ne ilk kez 2000 yılında Devri Alem Belgesel Programı (www.devrialem.tv) olarak gitmiştim. Arpacık Köyü’ne bir kaç kez daha gitmiştim. Son olarak 2015 yılında Espiye Kaymakamı bugün Kırklareli valisi olan Sayın Osman Bilgin Bey’in ilgi ve desteği ile Kafkas Cephesi 100. Yılında Şehitler için Kur’an hatmi ve Mevlit okutulmasına Devri Alem Belgesel Programı olarak vesile olmuştuk. Programla ilgili haber basında yer almıştı. Milliyet Gazetesinde yer alan haberi sizlerle paylaşıyorum.
“HARŞİT ŞEHİTLERİ UNUTULMADI
Birinci Cihan Harbi’nin 100. yıl dönümü dolayısıyla, savaşta şehit düşenler için Espiye’nin Arpacık Köyü Camisi’nde Kur’an-ı Kerim ve mevlit okutuldu.
Birinci Cihan Harbi’nin Kafkas Cephesi’nin son savunma hattı olan Kop Dağı ve Harşit Cephesi’nde savaşarak Ruslar’a geçit vermeyen şehitler için savunmanın karargah merkezi olan Espiye’nin Arpacık Köyü Camisi’nde Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okutuldu. Espiye İlçe Müftülüğü’nün düzenlediği programa Kaymakamı Osman Bilgin, Belediye Başkanı Mustafa Karadere, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Erden Aktaş, Espiye Müftüsü Kemal Türksoy, Tirebolu Müftüsü Bedir Aydın ve vatandaşlar katıldı.
Programda bir konuşma yapan Espiye Müftüsü Kemal Türksoy, Birinci Cihan Harbi’nin en önemli cephelerinden biri olan Kafkas Cephesi’nin son Savunma Hattı olan Kop ve Harşit Vadisi’nde çetin savaşlar olduğunu belirterek, savaşın 100. Yılında Devr-i Alem Program Yapımcısı İsmail Kahraman’ın da önerisi ile bir program düzenlediklerini ve bundan da büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi. Konuşmanın ardından Kur’an-ı Kerim ve mevlit okundu….” (kaynak: Milliyet Gazetesi)
BASINDA YER ALAN HABERLERDEN BAZILARI
ARPACIK KÖYÜNDEKİ KARARGÂH MERKEZİ BİNA YIKILMIŞ
Belgesel çekimleri öncesi Arpacık köyünde İlim kültür tarih araştırmaları merkezi İktav Belgesel Yayıncılık www.iktav.com arşivlerinde bulunan 20 sene önce arpalıkta çektiğimiz belgesel görüntülerde yer alan o güzel taş binalar yıkılmış. Arpacık betona teslim olmuş taş binalar mağaza ve merekler yıkılmış. İşin en acısı 1917 yılında Harşit Savunmasında 16 ay karargâh merkezi olan bina çoktan yıkılıp yerine beton bina yapılmış.
Kafkas cephesine canlı şahitlik yapan çeşmenin yanındaki ceviz ağaç, merek ve fırın duruyor. Tarihi 500 yıllık Arpacık Çeşme’si Giresun İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından tamir edilmiş. O günlerin en önemli hatırası caminin yıkılıp yeniden yapılacağını öğreniyoruz. Keşke cami yıkılmasa. Espiye kaymakamlığı konuya el atmalı, o günlerin aziz hatırası cami aslına uygun olarak tamir edilmeli.
Espiye Arpacık köyü kültür ve medeniyet tarihimizde çok önemli. Bugün birçok yerlerde görev yapan Arpacıklılar ve Arpacık dernekleri neden bu tarihi değerlere sahip çıkmıyor?
Arpacık köyü tarihi ile ilgili yarın yazıma devam edeceğimi ifade ediyor, sizleri Güce Belediyesinin desteği ile 3 yıl önce Devri Alem Programı (www.devrialem.tv) olarak çektiğimiz Şaban Kalesi Belgeseli ile baş başa bırakıyoruz