Avrasya Gazeteciler Derneği’nin, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle gerçekleştirdiği ‘’Türk El Sanatında Dünya Markası Kocaeli Hereke İpek Halısı’’ sosyal sorumluluk projesi kapsamında, Gebze Çolakoğlu Kız Meslek Lisesi Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde panel gerçekleştirildi.
YOĞUN KATILIM
23 Mayıs Perşembe günü saat 14.00’da Gebze Kültür Merkezi’nde başlayan panele konuşmacı olarak Çolakoğlu Kız Meslek Lisesi Müdürü Aycan Çamlıbel, AGRT Başkanı, Araştırmacı Gazeteci İsmail Kahraman, Kocaeli Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Mine Can ve Halı Uzmanı Aydın Eroğlu katılım gösterdi. Katılımın yoğun olduğu panele Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler’in eşi Sevgi Çiler, Kütüphane Müdürü Tevhide Buğan, Kroman Çelik İlkokulu Müdürü Zihni Aydın, Çolakoğlu Kız Meslek Lisesi öğretmenleri, öğrencileri ve birçok davetli katılım gösterdi.
‘’HEREKE HALILARI DOKUMA TARİHİNİN OLGUNLUK NOKTASIDIR’’
Sunuculuğunu İsmail Kahraman’ın üstlendiği panelin açılış konuşmasını yapan Çolakoğlu Kız Meslek Lisesi Müdürü Aycan Çamlıbel el sanatlarının önemini anlatarak, ‘’Bugün dünyanın en ince ve değerli halıları olarak tanınan Hereke Halıları dokuma tarihinin olgunluk noktasıdır. 19. yüzyıl halı sanatı içerisinde önemli bir yere sahip saray ve çevresi için özel olarak dokunan Hereke halıları Anadolu halılarından aldığı geleneği geliştirmiş hem desen tasarımlarıyla hem de dokuma tekniğiyle bu sanatı daha üst seviyeye taşımıştır. El sanatları bir ulusun kültürel kişiliğinin en canlı ve anlamlı belgeleridir. El sanatları salt ekonomik bir üretim faaliyeti değil; ulusal hafızayı, kültür mirasını, kimliği etkileyen yönleriyle sosyolojik, antropolojik boyutları olan bir kavramdır. Bir yörenin nesilden nesile aktarılmaya değer somut kültür unsurlarının da gelecek kuşaklara aktarılması gerekmektedir. Bu projede öğrencilerimizin el sanatlarını tanımasını, yaşadıkları şehrin güzelliklerini görmesini, estetik duygularını geliştirebilmeyi, geçmişle bağ kurarak geleceği tasarlaması amaçlanmaktadır. Umarız hoş bir seda bırakırız’’ şeklinde konuştu.
ÇAKMAK, ‘’HEREKE HALILARININ HER BİRİ ŞAHESER!’’
Kocaeli Büyükşehir Başkan Vekili Yaşar Çakmak, ‘’İsmail Bey kültür değerlerimizin her çeşidine kafa yordu emek verdi ben buna kalben şahidim. Bugünde yine çok önemli bir değerimiz için buradayız. Öğrencilerimizin ve hocalarımızın ilgisini görmek beni mutlu etti. Beldelerimizi kültürün, sanatın, sporun, bilimin merkezi haline getirmek için çalışmamız lazım. Hereke Halıları renkleriyle, dokusuyla, desenleriyle, emeğiyle her biri şaheser. Bu halılarımıza her zaman sahip çıkmamız, yaşatmamız, gelecek nesillere aktarmamız lazım. Bize düşen ne varsa her zaman destek olacağız’’ ifadelerini kullandı. Çakmak ayrıca Hereke İpek Halılarının yeniden canlandırılması için Kocaeli Üniversitesi bünyesinde Hereke İpek Halı Meslek Yüksek Okulu kurulması için çalışma yapıp, KOMEK kurslarında Hereke İpek Halı kurslarının açılması çalışmalarına hız vereceklerini açıkladı. Konuşmasının ardından Çolakoğlu Kız Meslek Lisesi Müdürü Aycan Çamlıbel, Yaşar Çakmak’a hediyesini takdim etti.
GÜLER, ‘’ÖZ DEĞERLERİMİZİ UNUTMAYALIM’’
Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, bu projeye destek vermekten mutluluk duyduğunu belirterek, ‘’Tarihimizde, kültürümüzde bize ait olan değerlerimiz var. Bunları zaman içerisinde kaybettik. Ama çok şükür son zamanlarda Türk klasik sanatları konusunda çeşitli merkezlerde kurslar açıldı. El sanatlarımız geçmişten geleceğe ulaşan bir miras. Ünü dünyanın dört bir tarafına ulaşan Hereke Halımızla ilgili yapılan çalışmaları tebrik ediyorum. Lütfen öz değerlerimizi, tarihimizi, bizi biz yapan medeniyetimizi unutmayalım’’ dedi.
‘’HEREKE HALISINI 40 YILDIR TAKİP EDİYORUM’’
Hereke Halısının tarihi ile yakından ilgilenen ve araştırmalarda bulunarak Hereke Halısına özel belgesel çalışması yürüten Araştırmacı Gazeteci İsmail Kahraman, Hereke Halısı ile tanışma öyküsünü anlattı. Kahraman ‘’Bundan 40 yıl önce Gebze’ye gazetecilik yapmak isteyen bir genç gelmişti. Gebze’nin en uzun soluklu gazetesini yayınlamak istiyordu. Gebze’de çok önemli bir şeye şahitlik yapmıştı. Dünya markası olan o halımız. Her evde bir tezgah vardı ve o tezgahlarda dokunan halılar dünyanın tek halı pazarında dünyanın dört bir yanından gelen turistlere satılıyordu. Milyon dolarlar ifade eden bu halıları 40 yıldır takip etmeye çalışıyorum. Sizler için dünyanın en ince halısını da buraya getirdik’’ dedi.
‘’KENT KÜLTÜRÜ ÖNEMLİ BİR OLGUDUR’’
Kocaeli Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Mine Can ise, Kent Kültürü ve El Sanatları ilişkisine dair kısa bir sunum gerçekleştirerek, ‘’Ben Hereke Halısının şu an olması gerektiği yerde olmadığı kanaatindeyim. Kent kültürü çok önemli bir olgudur. Dünyaca ünlü bir el sanatının bulunduğu ilimizin çok kıymetli bir il olduğunu düşünüyorum. Kent olgusu içerisinde sadece binalar, o şehrin coğrafyası, şehirdeki caddeler değildir. İnsanı kentin içinde insan yapan sanatı, kültürüdür’’ ifadelerini kullandı.
‘’BAŞARIYA ULAŞMAK İÇİN GAYRET EDİN’’
Halı Uzmanı Aydın Eroğlu Türk Halı sanatını Türk Tarihi içinde incelediği sunumunu gerçekleştirdi. Eroğlu’nun keyifli anlatımı ile harmanlanan sunumu katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Eroğlu sunum öncesinde mesleğe giriş hikayesini anlatarak, ‘’Yurdumuzu dünyada tanıtmak için, layık olduğu yere getirmek için vereceğiniz emekler çok önemli. Ben 52 yıllık rehberim. Mesleğiniz ne olursa olsun ülkenizi iyi tanıtmanın yolu bilginizle, o noktaya odaklanmanızla başlıyor. Bunun bir maraton olduğunu unutmayın, hiçbir şey kolay değil ama sabrederseniz başarı sizin oluyor. Rehberlik yaptığım zamanlar Türk halısını daha iyi öğrenmem lazımdı çünkü turistler bana soru soruyorlar. Kapalı çarşıya gittim ve orada bir halıcıdan bana bu işi öğretmesini istedim. Rehberlik yapmaya devam etmek istediğim için kabul etmediler. Londra’ya gittim meşhur bir kitapçıdan iki bavul dolusu kitap aldım. 4 yıl kadar o kitaplardan çalıştım. Bir gün yine yolum kapalı çarşıya düştü. Orada yardım istediğim kitapçı beni gruplara halıları anlatırken görmüş. Benden yeni başlattıkları kursta ders vermemi istedi. Bunun adı cihattır. Cihat gayret demektir. Lütfen gayret edin’’ açıklamalarında bulundu.
NAİL ÇİLER’DEN DESTEK MESAJI
Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler de panele katılamadığı için projeyi tebrik ettiğini belirten bir mesaj iletti. Çiler, Hereke Halısı ilgili çalışmalara her türlü desteği vereceklerini belirtti. Kocaeli Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Mine Can, Nail Çiler’in eşi Sevgi Çiler’e hediyesini takdim etti.











